Марс ще свети по-ярко в нощния небосклон през следващите шест седмици,

...
Марс ще свети по-ярко в нощния небосклон през следващите шест седмици,
Коментари Харесай

Марс ще ни доближи максимално през следващите седмици

Марс ще свети по-ярко в нощния хоризонт през идващите шест седмици, в сравнение с през последните 15 години, пишат редакторите на Business Insider. Това ще стане, тъй като Червената планета ще приближи Земята на разстояние, на което не е доближавала от 2003 година насам. Явлението ще се случи през юни и юли, когато нашата планета ще премине сред Марс и Слънцето.

На 31 юли, когато Марс ще бъде най-ярък, той ще бъде на съвсем 58 млн. км от Земята, според The ​​Weather Channel. Марс ще бъде елементарно забележим даже и с невъоръжено око,

Планетата ще бъде по едно и също време в перихелий (позиция най-близка до Сънцето) и съпротива (когато Земята минава тъкмо сред Марс и Слънцето). Миналият месец в сходна позиция бе Юпитер на някакви си 759 млн. км от Земята.

Опозицията на Марс се случва на всеки две години. Последната бе през май 2016 година Но тази година алената планета ще доближи и най-близката си точка до Слънцето в своята орбита - перихелий. Перихелий и съпротива се случват недновременно единствено един път на всеки 15 - 17 години, когато орбитите на Земята и Марс се доближават оптимално, съгласно НАСА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР